Dříve nazývaná Tichá nebo Dolní, skalnatý kaňon řeky Kamenice. Její stěny tvoří strmé, často kolmé skalní stěny, vystupující nad úroveň hladiny do výšky 50 až 150 metrů. V úseku, kde skály spadají přímo do vody, nahrazuje cestu plavba na člunech. Samotná cesta k soutěskám je velmi poutavá, projdete se podél řeky skalami, skalními tunely a přes lávky samotné řeky až k startovacím bodům jízdy na pramicích. Délka Edmundovy (Tiché) Soutěsky měří 960 metrů a Divoká Soutěska 450 metrů.

Edmundova soutěska patří k nejcennějším a nejzajímavějším částem Českého Švýcarska. Je pojmenovaná po knížeti Edmundu Clary-Aldringenovi. Část rokle je přístupná pouze jízdou na pramicích.

Divoká soutěska je působivá přírodní partie úzké soutěsky řeky Kamenice, částečně přístupná jen převozem na pramicích. Flóra i fauna je obdobná jako v Edmundově soutěsce.

Hřensko | Herrnskretschen | oficiální web obce

V roce 1890 byla slavnostně otevřena Tichá neboli Edmundova soutěska a restaurace v soutěskách. Provoz obstarávalo pět lodiček, převozníci v námořnických stejnokrojích poháněli a kormidlovali plavidla bidlem, což zůstalo dodnes. Divoká soutěska se svého otevření a první plavby dočkala o osm let později v r. 1898.