Oblý vrch nad východním okraji Růžové (405 m n. m.) byl v minulosti odlesněn pastvou dobytka (z této skutečnosti vychází název, zavedený po roce 1945). Daleké výhledy, které poskytoval, umožnily jeho využití k ostraze celého kraje. Naposledy zde strážní službu konali rakouští vojáci v zimě 1806–1807.

Na Pastevním vrchu již od roku 1809 stávala boží muka s bytelným podstavcem, vybudovaná Johanem Christophem Schubertem, ke kterým o svátku Božího těla mířila procesí věřících. Později byl Pastevní vrch využíván i k ostraze kraje. Svědčí o tom i jeho německý název – Hutberg, neboli Strážní vrch.

Boží muka s podstavcem na svém místě ještě stojí, avšak dnes k nim směřují především turisté. V rámci naučné stezky Růžová je zde umístěna jednoduchá dřevěná rozhledna, ale výhled je pěkný i bez ní. Z nezalesněné plochy na Pastevním vrchu spatříte Děčínské stěny, České středohoří s Milešovkou, Lužické hory i Saské Švýcarsko – uvidíte Děčínský Sněžník (stolovou horu s rozhlednou), Jedlovou, Studený vrch, Růžák, Pravčickou bránu s celým masivem pískovcových stěn, dohlédnete do německého Saska na stolové hory Lilienstein, Papstein a Kaiserkrone. Uvidíte okolní vesnice Janov, Jetřichovice nebo Vysokou Lípu.Rozhledna Růženka - neobvyklá vyhlídka na České Švýcarsko | TuristickaMapa.cz

Pro lepší orientaci je zde nainstalována informační tabule, na které jsou vyobrazeny jednotlivé vrcholy s uvedením názvů. Kromě přírodních krás můžete zahlédnout také pasoucí se ovce, lamy a koně.